Welke coating voor een verwarmde vloer? 

Het installeren van een verwarmde vloer is eenvoudig. De technieken zijn geëvolueerd en verschillende coatings zijn vandaag de dag mogelijk. Door de evolutie van de technologieën, zowel op het vlak van dekvloeren voor vloerverwarming en afwerkingen als op het vlak van het behoud van de goede warmtegeleiding van het geheel, zijn alle vloerbekledingen nu mogelijk. 

Verwarmde dekvloeren


Natte dekvloer of droge grond, de keuze is afhankelijk van het type circuit dat is geïnstalleerd (elektrisch of hydraulisch), het betreffende onderdeel en de gewenste afwerking. In alle gevallen is dit materiaal bedoeld om de temperatuur homogeen te maken. De meest voorkomende oplossingen zijn:

1. De zogenaamde “vloeibare” tafels
Vloeibare dekvloeren kunnen op basis van anhydriet (d.w.z. gips) of cement zijn. Toegepast op de pomp, zijn ze zelfnivellerend. De anhydriet tafel is zelfnivellerend; het wordt niet aanbevolen in vochtige en elektrisch geladen omgevingen. Een vloeibare cement tafel moet een minimale dikte van 4 cm hebben, maar past zich aan alle configuraties aan. 

2. Betonnen dekvloeren
Relatief goedkope betonplaten vereisen de mogelijkheid om te worden geïnstalleerd en gladgestreken. Dikker en zwaarder, ze hebben een hoge thermische inertie, maar houden de warmte lang vast en verspreiden deze. 

3. Droge vloeren met vloerverwarming
Droge dekvloeren zijn duurder en dunner (25 mm). Maar ze worden aanbevolen wanneer de bodem niet bestand is tegen de grote overbelasting door een nat materiaal. Droge dekvloeren bestaan meestal uit platen cellulose beton, cement of gips. 

Verwarmde vloerbedekkingen

Gewassen beton


Sommigen zeggen dat het voldoende is om de vloeibare dekvloer te decoreren met pigmenten en vervolgens te polijsten om het gewaxte beton effect te verkrijgen. Wees echter voorzichtig: het resultaat kan esthetisch en mechanisch gezien teleurstellend zijn, omdat het bij het drogen vaak kan barsten. Om dit correct te doen, is het raadzaam om het drie weken te laten drogen en op te warmen vooraleer het gewaxte beton aan te brengen. 

Het parket


Als de temperatuur van de installatie waarschijnlijk hoger is dan 28°C, moet deze keuze worden vermeden. Omdat hout goede isolatie-eigenschappen heeft, zal het de warmteoverdracht vertragen; de verlijmde installatie is dan ook de enige mogelijke.

De tegels


Het kiezen van tegels of natuursteen is de eenvoudigste oplossing. Vanwege de hoge thermische inertie van de materialen is het beter om een maximale dikte van 20 mm te kiezen om de prestaties van de installatie niet te vertragen. Voor de installatie schakelt je de verwarming 48 uur van tevoren uit en wacht je vijf tot zeven dagen na de installatie om deze opnieuw op te starten. 

Laminaat vloer en flexibele matten


Hoewel zuinig, zijn fijne materialen zelden geschikt voor alle situaties. Zo kan een linoleum op een verwarmde vloer worden gelijmd, maar tijdens het gebruik loopt het risico dat het een onaangename geur afgeeft (zonder enig gezondheidsrisico).

Laminaat is niet compatibel met elektrisch verwarmde vloeren en koel vloeren. Daarom kan het alleen worden gebruikt met een hydraulisch verwarmingssysteem. Tapijt daarentegen heeft een gunstig technisch advies, ondanks het risico dat de uitstoot van vluchtige organische stoffen toeneemt door de warmte.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *